что искать:
где:

Як вибрати правильні електронні кранові ваги

Перед будь-якими навантажувально-розвантажувальними підприємствами, переробними базами та різними майстернями рано чи пізно постане проблема придбання кранових ваг. Відразу зазначимо, що вибір кранових ваг слід проводити з повним знанням справи, оскільки йдеться про дороге обладнання. У цьому огляді ми розглянемо всі аспекти, але спочатку дамо чітке визначення кранових ваг. Цей пристрій призначений для виміру маси підвішених вантажів. За ДСТУ цей тип вимірювальної одиниці відноситься до третього класу точності.

електронні кранові ваги

Пристрій зручний і готовий до роботи всього за кілька хвилин: достатньо прикріпити гачок і взяти в руки такелажний механізм. За допомогою тюків можна зважувати що завгодно, від мотків дроту до металобрухту. Якщо ви хочете дізнатися, як швидко визначити вантажопідйомність ваг, зверніть увагу на розмір гака:

  • малий – пристрій розрахований на 3-10 тонн;
  • середній – перед вами механізм, що витримує вагу 10-14 тонн;
  • великий гак та підвісне кільце– це моделі вантажопідйомністю 15-20 тонн.

Конструктивно всі ваги, крім найпотужніших, схожі. Це металевий корпус із дисплеєм, що показує вагу. Версії 15 тонн та вище мають герметичні корпуси і зазвичай не мають екранів. Ці значення передаються у модуль радиста, де відображається вся інформація.

Дізнайтеся, як вибрати кранові ваги залежно від умов експлуатації

Розглянемо конкретні приклади. Допустимо, ви шукаєте варіант відкритого металевого сховища. У цьому випадку, крім вантажопідйомності, перше, на що варто звернути увагу, це захист пристрою від води та пилу. Достатньо значення не менше IP65. У запорошених майстернях слід враховувати аналогічні параметри. Для сухих, чистих складів, що опалюються, підійде варіант захисту за стандартом IP 54.

Щоб зрозуміти, як працюють електронні кранові ваги та які опції підходять саме вам, давайте поглянемо на їхню конструкцію. Є три основні блоки:

  1. електронний. обробка інформації з датчиків;
  2. тензометричний. Він складається з датчика, який перетворює напругу в електричні імпульси, петлі та гаки для утримання вантажу;
  3. зовнішній (корпус). Захищайте вміст від пилу, бруду, вологи та механічних ударів.

Тепер, коли основну інформацію отримано, проблема у підвісній шкалі, яка, сподіваємося, нас більше не турбуватиме, давайте перейдемо до більш тонких аспектів.

Основні параметри, живлення та заряджання

Проміжні підсумки нашого огляду дозволили відповісти на два питання: який вантаж має бути зважувати і де планується використовувати обладнання? Тепер займемося потужністю. Відразу наголосимо, що всі моделі мають вбудовані акумулятори, і якщо заряд сяде, ви не зможете підключити пристрій до джерела живлення.

Батарейки електронної кранової ваги бувають різні. Найбільша ємність акумулятора використовується для моделей, які піднімають від 15 тонн, але це не гарантує постійну роботу. Рекомендується замінювати батарею кожні два-три роки. На тій же частоті купили нове зарядне і воно також померло. Сам процес підзарядки можна здійснити двома способами: підключивши шнур безпосередньо до кейсу або вийнявши акумулятор і підключивши його до зарядного пристрою.

Важко однозначно сказати, які кранові ваги кращі, зі знімним акумулятором або без, але навіть якщо ви купите модель без кришки акумуляторного відсіку, сам корпус можна буде зняти і замінити на блок живлення.

Встановлення параметрів кранових ваг

Сучасна модель, незважаючи на простоту, має масу можливостей, у тому числі і в плані налаштування. Налаштовано три параметри:

  • дискретність. Це не більше ніж калібрування. Екран здатний відображати вагу в кількох значеннях. Наприклад, оператор має можливість налаштувати висновок у кілограмах у грамах;
  • юстирування за широтою. Цей індикатор налаштовується виробником. Перед початком роботи важливо встановити широту області, яка використовуватиметься на пристрої. Від цього параметра залежить точність зважування;
  • робоча температура. Діапазон температур залежить від ступеня захисту IP корпусу. Чим вона вища, тим у суворіших погодних умовах ваги зможуть працювати.

Ми не говоримо про банальні речі на кшталт брендів. У випадку з необхідним обладнанням «гучне ім'я» не гарантує його надійності. Тому вітчизняні кранові ваги Дніпровес цілком здатні конкурувати з європейськими аналогами як за кількістю налаштувань, так і за надійністю.

 

Вз'ясовуємо, як працюють кранові ваги, виходячи з вартості

Ми опишемо загальні функції цих пристроїв та тих, які пов'язані з ціновою групою, щоб ви могли швидко відрізнити бюджетні варіанти від дорогих.

Бюджетники часто не мають екранів на панелі керування. Корпус практично не захищає від пилу та вологи. Дальність дії передавача 10-15 метрів. У таких моделях кільце та гачок розташовані в одному місці. Пристрій із середнім цінником відрізняється від попередньої групи тільки більш потужними приймально-передаючими радіомодулями. Робоча відстань до 25 метрів. Дорогі пристрої можуть мати екран на корпусі, так і на пульті. Рівень захисту найвищий. Дистанційне керування – до 50 метрів.

Підбиваючи підсумок, виникає питання, які кранові ваги надійніші і з яких варто почати? Безумовно, найнадійнішими є моделі із захистом IP65. Що стосується довговічності окремого вузла, то тут багато залежить від режиму експлуатації. Якщо, скажімо, більшу частину зміни вимірювальне обладнання працює на межі своїх можливостей, знос триватиме недовго. Якщо ваші ваги завантажені не більше ніж на 50-70%, регулярно заряджайте їх та проводьте діагностику, у вас є добрі шанси продовжити термін їхньої служби до 7-15 років.

Переваги використання кранових ваг

На підприємстві може бути кілька способів зважування, але все частіше ваги знаходяться на гачках, і цьому є кілька пояснень.

  1. Заощаджуйте час у перевезеннях.
  2. Висока точність вимірювання досягається завдяки рівномірному натягу тросів, що забезпечує правильний розподіл навантаження.
  3. Спрощення обліку вантажу. Отримані числа одразу вносяться до документа.
  4. Економить місце на вантажному майданчику. Розміри кранового вимірювального обладнання дуже малі порівняно із наземним обладнанням.

Також хочу наголосити на тому факті, що сучасні моделі ваг здатні регулювати розряд батареї. Коли ваги не використовуються, вони вимикаються, що продовжує термін служби батареї.

Ми розповіли про головний критерій вибору кранових ваг, тобто про поточний рівень технічного оснащення. Але прогрес не вартий нам місця. На ринку вже є моделі, оснащені модулями WI-FI та Bluetooth. Що буде за п'ять років, передбачити неможливо.

Статья опубликована: 08.12.2023 09:04 :: Автор: anastasiaSky

Читайте также