что искать:
где:

Повірка лічильників

​Повірка лічильників – обов’язкова процедура, яка проводиться з певною періодичністю. Вона необхідна для контролю технічного стану пристрою, а саме – його здатності давати точну інформацію щодо витрат води. Якщо раніше повірку проводили лише, знімаючи лічильник та доправляючи його в лабораторію, то зараз це можливо зробити й на місці. Новий Ві можете придбати тут.

Що таке повірка?

Лічильник є складним пристроєм, робота якого з часом порушується – і він починає давати неточні дані. Це відбувається через зношення матеріалів, погану якість води. Як результат – реальні витрати води не співпадають із тими, які показує прилад. Саме для того, щоб впевнитись у точній роботі пристрою, і проводиться повірка.

Усі споживачі зобов’язані періодично проводити повірку – раз на чотири роки. Відлік йде від дати найпершої повірки, вказаної в технічному паспорті приладу. Провести процедуру можливо такими способами:

  1. Лабораторний – контроль відбувається за допомогою спеціальних установок.
  2. На місці – для цього не треба демонтувати лічильник. Спеціаліст використовує спеціальний метрологічний пристрій, який є мобільним. Тобто, лічильник не треба нікуди везти – процедуру проведуть прямо у вас вдома.

Під час контролю спеціаліст фіксує різницю між тими показниками, які є на лічильнику, а також фактичними витратами води. Інформацію про останні й дає прилад для повірки. За результатами процедури власник отримує документ із інформацією про стан приладу. Наступна перевірка буде потрібна через  4 роки – за умови, якщо не було виявлено недоліків в роботі.

Отриманий документ потрібно віддати компанії-постачальнику послуг. Якщо з даними все добре, то до лічильника та його власника зауважень не буде. Це дозволить компанії впевнитись в тому, що прилад працює справно, а користувач подає реальні показники, які відповідають витратам.

Є також ряд випадків, коли неможливо провести повірку пристрою. До них відносять такі:

  • несправна сантехніка;
  • пошкодження пломби;
  • у квартирі немає централізованого водопостачання;
  • тиск у системі нестабільний;
  • у реєстрі немає лічильника того типу, який потрібно перевірити.

У деяких ситуаціях майстер відмовиться перевіряти лічильник, а порадить його замінити. Це можливо, якщо пристрій запітнів, не дає показань у процесі роботи або має видимі механічні пошкодження. Всі ці ознаки говорять про те, що лічильник вже є несправним – і його потрібно замінити.

Статья опубликована: 06.04.2023 09:36 :: Автор: Валерия Добровольская

Читайте также